”Diskret” är inte det som räddar oss

Många känner till att det idag finns överfallslarm och försvarssprayer att använda vid ett överfall, och kanske har du till och med haft en sådan själv. Det som blev en chock för mig under marknadsundersökningen i mitt examensarbete var hur dessa produkter marknadsförs mot kvinnor på samma sätt, och då som ”diskret”, ”liten” och ”ska inte se ut som ett traditionellt larm, vilket ska lura förövaren”. Jag tänker lite att det är så här vi kvinnor ofta uppfostras i samhället: att inte vara besvärliga, ta för mycket plats eller visa oss starka. Hur ska jag egentligen få den pondus jag behöver med dessa produkter i utomhusmiljöer, om inte ens överfallslarmen och sprayerna kan marknadsföras med pondus? För inte är det väl ”diskret” som är det ord som ploppar upp när man tänker på brottsförebyggande arbete? Varför skulle jag vilja lura en förövare att tro att jag inte är larmad, när jag faktiskt är det? Det var exakt här som min resa mot en brottsförebyggande, och brottsavvärjande, produkt tog form. En lösning som gör att en förövare inte kan utföra sitt brott på ett diskret och osynligt sätt – varken innan, under eller efter ett eventuellt överfall.

 

”En förövare vill att ett brott ska ske så osynligt som möjligt, och vill inte dra till sig uppmärksamhet eller bli hörd eller sedd. Förövaren finner det då svårt att fortsätta brottet.” – självförsvarsinstruktör

 

Och på tal om marknadsföring, varför marknadsförs dagens produkter som att bästa platsen är i fickan eller handväskan? Visst gillar vi att en produkt är liten och smidig att ha i fickan eller handväskan men är det inte så, när det kommer till denna typ av produkter, att förutsättningarna är bättre om vi är beredda med produkten om ett överfall skulle inträffa? Svaret är givet och särskilt då vi vet att vi inte har tid att leta upp produkten ur väskan för att hinna aktivera den i skarpt läge. I bästa fall så har vi en produkt som kan hjälpa oss om ett överfall skulle ske, om jag nu hinner aktivera den, men man kan inte bortse från traumat som faktiskt uppstår av att ha blivit överfallen. Och jag tycker det är onödigt att hamna i en sådan situation, om man inte måste. Vad tycker du?

Linn Gerhardsson

Grundare och VD