FAQ

Vanliga frågor

Kritiska frågor

Dragspelsinnehåll

Det finns idag flera överfallslarm och försvarssprayer, men nackdelen är att de inte arbetar brottsförebyggande genom att visa att du är larmad. De flesta produkterna marknadsförs med ord som liten, diskret samt ska inte se ut som ett traditionellt larm, vilket ska lura förövaren. Vi skulle ju till exempel aldrig larma ett hus utan att visa med dekaler och ljus att huset är larmat. Genom att bära Alarmwear visar vi att vi är larmade och har därmed möjlighet att avstyra ett brott redan innan det sker.

En förövare vill inte höras, synas eller dra till sig uppmärksamhet. Genom att bära Alarmwear kommer du med ljus och ljud att skapa motstånd för eventuella förövare. 7 av 10 våldtäktsoffer blir paralyserade, och just därför är ett starkt ljud oerhört viktigt så att offret snabbt kan få hjälp med att avskräcka förövaren samt påkalla omgivningens uppmärksamhet. Det viktiga är att försöka förhindra och avvärja ett brott redan innan ett brott hunnit ske, och det är bl.a. detta Alarmwear hjälper till med.

I en annan värld hade vi inte behövt larma våra ägodelar samt bära överfallslarm, försvarssprayer och Alarmwear. Tyvärr ser inte samhället ut på detta sätt, och detta visar statistiken tydligt. Vi behöver arbeta på flera fronter för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, bland annat genom att utbilda män samt att få bort den våldtäktskultur som idag finns utspridd i samhället. Men, detta är ett livslångt projekt och kvinnor begränsar idag sina liv på grund av en stark oro för att bli utsatt för hot och överfall. Fram tills att denna förändring sker så behöver vi vara trygga, och därför behövs Alarmwear.

Återigen, i en annan värld hade vi inte behövt detta. Tyvärr ser inte verkligheten ut så. Idag vet vi att de flesta sexuella brott mot kvinnor sker i inomhusmiljöer. Däremot är andelen som inte vågar gå ut på grund av oro för att bli utsatt för hot eller överfall i utomhusmiljöer otroligt hög. Vi behöver arbeta på flera fronter, bland annat genom att utbilda männen samt öka belysningen på skymda platser. Men fram tills att denna förändring sker behövs Alarmwear – så att fler kvinnor slipper begränsa sin vardag på grund av oron.

Självklart är en kvinna inget objekt såsom ett hus, bil eller båt. Vi kan däremot använda oss utav samma brottsförebyggande tänk för att visa att vi är ett motstånd för eventuella förövare.

Liksom ett säkerhetsbälte inte kan garantera att du inte kan skadas allvarligt i en bilolycka eller att ett pepparspray (Polisens) fungerar mot alla förövare, kan man inte garantera att du inte kommer att bli utsatt för brott om du bär våra produkter. Dock vet vi att brottsförebyggande arbete kan hjälpa, och detta ser vi till exempel då vi larmar ett hus och skyltar med det. Ju mer besvärlig något eller någon ser ut att vara, desto mindre är risken att utsättas för brott.

Produkter

Dragspelsinnehåll

Alarmwears produkter fungerar även utanför Sverige. Just nu levererar vi endast inom Sveriges gränser, men ambitionen är att kunna leverera till Norden inom en snar framtid.  

Midjebandet kommer i fyra olika storlekar: XS-S, M-L, L-XL och 2XL. I vår storleksguide (som du hittar inne i webbshopen samt i hemsidans sidfot) hittar du en utförlig beskrivning hur du ska mäta för att produkten ska passa både sommar- och vinterkläder.

Hör av dig till oss på kundtjänst, så hjälper vi dig.

Hör av dig till oss på kundtjänst, så hjälper vi dig.

Batteriet är uppladdningsbart och går därför inte att byta ut. Skulle det uppstå några problem vid uppladdning av batteriet så är du välkommen att kontakta oss på kundtjänst.

130 dB.

Appen

Dragspelsinnehåll

Du kan börja använda appen så snart du skapat ett konto där. Observera att din första gratismånad kommer att starta först när du skapat ett konto i appen. Appen kommer att kunna laddas ned på Google Play samt App Store först när vi skickat ut vår första produktleverans i Augusti 2021.

Appen är gratis att ladda ned i App Store och Google Play. Om du endast använder appen som en Följare så krävs inget abonnemang. Om du däremot vill få full tillgång till vår server och på så vis kunna använda appens alla funktioner som en Användare, däribland larmfunktionen, så behöver du ha ett abonnemang.

En Användare kallar vi den person som har ett giltigt abonnemang och som därmed har tillgång till vår server och alla funktioner inkl. möjligheten att larma och låta andra följa dig under en pågående resa. En Följare kallar vi den person som ej har ett abonnemang, men som agerar som följare till andra Användare. Observera att du kan ha båda rollerna och att detta sker i samma app.

Nej, det är en och samma app som laddas ned gratis via App Store eller Google Play.

Du hittar ditt kundnummer/Kund-ID i den orderbekräftelse som du fick när du gjorde ditt köp. 

Om du både är Användare och Följare till andra kommer appens funktioner automatiskt nedgraderas till att endast fungera som för en Följare. Du kommer alltså inte längre ha tillgång till larmfunktionen. Vill du förnya ditt abonnemang loggar du in med ditt användarnamn och lösenord på vår hemsida. 

SMS behövs för att kunna skicka iväg larm till dina Följare. Observera att push-notiser skickas iväg även om du ej har SMS kvar. 

Då ditt unika konto är kopplat till ditt telefonnummer, så att du ska kunna skicka sms vid larm och följarförfrågningar, så är det inte möjligt att byta telefonnummer. Om du har bytt telefonnummer så är du välkommen att kontakta oss på kundtjänst.  

Kontakta oss på kundtjänst, så hjälper vi dig.

Nej, men du måste ha ett abonnemang för att kunna utnyttja SMS:en. Observera att vid förnyelse av abonnemanget så följer eventuella tidigare kvarvarande SMS med. 

Om du fortfarande har ett giltigt abonnemang kan du fortsätta att använda alla funktioner. Däremot kommer dina Följare inte att få något SMS om du aktiverar ett larm. Push-notiser skickas dock alltid ut, oavsett om du har SMS kvar eller ej. Vi rekommenderar att du ser till att du alltid har tillräckligt med SMS kvar i ditt abonnemang då detta är en viktig funktion. Om du behöver fylla på med SMS gör du det genom att logga in på vår hemsida med ditt användarnamn och lösenord.

Om du endast vill avsluta abonnemanget, men fortsätta att vara Följare till andra, så säger du upp det genom att kontakta vår kundtjänst. Du har 30 dagars uppsägningstid och det är hela kalendermånader som räknas. Detta innebär att om du säger upp ditt abonnemang exempelvis den 15 april, så kommer du att betala även för maj. Observera att om du raderar kontot i appen kommer alla funktioner att tas bort – både som Användare och Följare.

Beställning

Dragspelsinnehåll

Detta beror på att varje produkt som beställs blir kopplat till ett unikt kundnummer, som används för viktiga funktioner som t.ex. när du skapar ett konto i appen. Observera att du behöver använda en unik mailadress för varje köp du gör.

Du får din orderbekräftelse till den mail du angivit i kassan vid ditt köp.

Om du redan har lagt en beställning är den under behandling. Du behöver kontakta oss via kundtjänst, så försöker vi hjälpa dig.

När du gjort ett köp kommer du automatiskt att bli inloggad på ditt konto. För att beställa fler produktpaket behöver du därför logga ut efter varje köp. Du behöver även fylla i en ny mailadress vid varje nytt köp. Du kan alltså inte använda samma mailadress fler gånger eftersom den adressen då blir kopplat till samma konto.

Leverans

Vi levererar alla våra paket med DHL.

Om du inte hämtar ut ditt paket inom 14 dagar efter att det har anlänt till ditt ombud kommer paketet att skickas tillbaka till oss. En returfraktkostnad kommer att behöva betalas av dig.
I dagsläget levereras vi endast inom Sveriges gränser. Finns intresse för våra produkter och du bor i ett annat land? Hör gärna av dig till oss.

Nej, vi erbjuder inte hemleverans. Ditt paket kommer att levereras till ett DHL ombud nära dig.  

Du kan spåra ditt paket via länken du får i mailet från DHL.  

Byte och retur

Hör av dig till oss via kontaktformuläret på vår hemsida så hjälper vi dig med en returetikett. Kom ihåg att också anmäla din retur till Klarna, för att de ska kunna göra en återbetalning till dig. Detta gör du enkelt i Klarnas app när du är inloggad på ditt konto. 

Reklamation

Hör av dig till oss via kontaktformuläret på vår hemsida, så hjälper vi dig att hantera din reklamation. 

Räcker det inte med att använda de överfallslarm och försvarssprayer som idag finns på marknaden?

Det finns idag flera bra överfallslarm och försvarssprayer, men nackdelen är att de inte arbetar brottsförebyggande genom att visa att du är larmad. De flesta produkterna marknadsförs med ord som liten, diskret samt ska inte se ut som ett traditionellt larm, vilket ska lura förövaren. Vi skulle ju till exempel aldrig larma ett hus utan att visa med dekaler och ljus att huset är larmat. Genom att bära Alarmwear visar vi att vi är larmade och kan därmed avstyra ett brott redan innan det sker.

Kommer jag verkligen att kunna skrämma iväg potentiella förövare?

En förövare vill inte höras, synas eller dra till sig uppmärksamhet. Genom att bära Alarmwear kommer du med ljus och ljud att skapa motstånd för eventuella förövare. 7 av 10 våldtäktsoffer blir paralyserade, och just därför är ett starkt ljud oerhört viktigt så att kvinnan snabbt kan få hjälp med att avskräcka förövaren samt påkalla omgivningens uppmärksamhet. Det viktiga är att försöka förhindra och avvärja ett brott redan innan ett brott hunnit ske, och det är detta Alarmwear hjälper till med.

Varför utbildar vi inte bara männen istället för att en kvinna ska behöva bära ett överfallsskydd?

I en annan värld hade vi inte behövt larma våra ägodelar samt bära överfallslarm, försvarssprayer och Alarmwear. Tyvärr ser inte samhället ut på detta sätt, och detta visar statistiken tydligt. Vi behöver arbeta på flera fronter för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, bland annat genom att utbilda män samt att få bort den våldtäktskultur som idag finns utspridd i samhället. Men, detta är ett livslångt projekt och kvinnor begränsar idag sina liv på grund av en stark oro för att bli utsatt för hot och överfall. Fram tills att denna förändring sker så behöver vi vara trygga, och därför behövs Alarmwear.

Är det verkligen kvinnan som ska behöva ta ansvar för att avvärja brott i utomhusmiljöer?

Återigen, i en annan värld hade vi inte behövt detta. Tyvärr ser inte verkligheten ut så. Idag vet vi att de flesta sexuella brott mot kvinnor sker i inomhusmiljöer. Däremot är andelen som inte vågar gå ut på grund av oro för att bli utsatt för hot eller överfall i utomhusmiljöer otroligt hög. Vi behöver arbeta på flera fronter, bland annat genom att utbilda männen samt öka belysningen på skymda platser. Men fram tills att denna förändring sker behövs Alarmwear – så att fler kvinnor slipper begränsa sin vardag på grund av oron.

En kvinna är inget objekt. Därför kan man inte jämföra detta med hur man larmar andra ägodelar såsom hus, bil och båt.

Självklart är en kvinna inget objekt såsom ett hus, bil eller båt. Vi kan däremot använda oss utav samma brottsförebyggande tänk för att visa att vi är ett motstånd för eventuella förövare.

Kan ni garantera att jag inte blir utsatt för brott om jag bär er produkt?

Liksom ett säkerhetsbälte inte kan garantera att du inte kan skadas allvarligt i en bilolycka eller att en pepparspray (Polisens) fungerar mot alla förövare, kan man inte garantera att du inte kommer att bli utsatt för brott om du bär våra produkter. Dock vet vi att brottsförebyggande arbete kan hjälpa, och detta ser vi till exempel då vi larmar ett hus och skyltar med det. Ju mer besvärlig något eller någon ser ut att vara, desto mindre är risken att utsättas för brott.

Varför rekommenderas att Alarmwear brottsförebyggande midjeband endast bärs av kvinnor och icke-manligt kodade?

Kvinnor och icke-manligt kodade har generellt sett olika typer av förövare och är generellt sätt utsatta för olika typer av brott i utomhusmiljöer. Kvinnor samt icke-manligt kodade har möjlighet att arbeta brottsförebyggande, medan en man med samma brottsförebyggande budskap skulle kunna upplevas som provokativ. Därav rekommenderar vi att det brottsförebyggande midjebandet inte används av män som upplever otrygghet i utomhusmiljöer. Alarmwear överfallslarm samt Alarmwear mobilapplikation rekommenderas dock för alla.